Científico

Aquest any el projecte científic consisteix en investigar els aliments i descubrir una manera de millor la seva conservació. Per realitzar el projecte hem de começar a plantejar-nos una sèrtie de preguntes per poder indentificar un problema.
Comencem amb una recerca de cada àmbit alimentari (carn, làctics, verdura, fruita... ). Després de tota la recerca triem l'àmbit més adient i busquem un problema per després poder trobar-hi una solució. Un cop hem trobat la solució presentem el nostre projecte.

Si voleu veure totes les nostres entrades del projecte científic, aneu a aquest enllaç: http://ad-149.blogspot.com/search/label/Cient%C3%ADfic

Desembre
A partir de la visita a CIDSAV ens vam encaminar en una idea en concret. Vam fer preguntes a diferents persones sobre l'àmbit alimentari perquè ens poguèssin ajudar amb aquest tema.
També, en aquest mateix dia, alguns de nosaltres vam anar a visitar la empresa de fetge d'ànec i derivats: Collverd.
Visita a l'empresa Collverd
Una de les entrevistes que vam fer va ser a Marc Oliveres, que és un dels propietaris d'una empresa productora de llet d'Ordis (Alt Empordà). L'hi vam fer unes preguntes:
  • A quina temperatura conserveu la llet?
Els tancs refrigerats es troben a una temperatura de 3ºC ja que entre 7-8ºC es quan es comencen a reproduir els microorganismes.

  • Quan us recullen la llet?
En principi depèn de la necessitat de les empreses.

  • En el cas que una partida de llet en mal estat entrés al mercat, què passaria?
En el cas de vendre llet en mal estat et poden acusar d’haver atemptat contra la salut pública.

  • Com identifiquen les vaques que estan medicades?
Per tal de poder reconèixer-les utilitzen uns braçalets que es col·loquen a la pota de la part afectada.

  • Quins controls feu i cada quan de temps?
Fem analítiques de la llet diàriament i si hi ha una urgència pots anar a fer una analítica immediata a la cooperativa ja que tenen els recursos necessàris.
També hem de fer una neteja cada dia dels filtres de la llet. Els criteris que seguim són unes pautes establertes per la comunitat europea amb el fi de mantenir la higiene, han d’arribar a uns objectius tot i que no importa el camí perquè cadascú depenen de les seves instal·lacions té unes facilitats o dificultats. Sobretot, per complir els criteris demanats hem de seguir una estricte rutina i ser molt curosos en complir totes les tasques dia a dia.

  • Cada quan de temps feu les analítiques?
Anem fent analítiques a les vaques cada 2-3 dies. Una proposta que ens serviria de molta ajuda seria poder analitzar amb més rapidesa per a no barrejar la llet bona amb la dolenta per tal de no malmetre tot el tanc.

  • Les mostres es porten al laboratori?
Sí, als laboratoris si detecten que hi ha uns 400.000 glòbuls blancs significa que les vaques tenen una infecció, això des de la granja es pot haver detectat amb una pujada de febre. Llavors per solucionar-ho s’ha de medicar la vaca en concret i la seva llet s’ha de retirar del mercat durant almenys una setmana perquè la resta de la producció no quedi afectada.

  • Quins productes de neteja utilitzeu?
Bàsicament utilitzem clorats i àcid sulfúric diluït, tot i que no se’ns imposa una marca concreta.

  • Hi ha hagut alguns avenços últimament?
Certament, s’han creat aparell per automatitzar les rutines que hem de seguir. Totes les millores tecnològiques n’hi ha algunes que són molt eficaces però no és econòmicament viable ja que el preu que cobrem pel producte no compensa amb la despesa a assumir.

  • Quines diferències trobem amb l’agricultura?
El principal problema que trobem a l’agricultura és que el gra quan esta emmagatzemat pot agafar fongs a causa de la humitat. Però tot i això les mesures establertes des del departament no són tan estrictes, encara que això va en decriment del propietari de les vaques ja els hi dóna com a aliment aquest gra.

També el 14 de desembre vam anar a fer una visita a l'empresa que elabora foie, l'empresa Collverd.



Gener
Més tard, quan vam anar a fer la visita a Noel, vam decidir canviar la nostre proposta.


La nostra proposta és la següent:


Tenim un aliment que pot ser contaminat per bacteris i activitat microbiana que provocaria malalties com ara la listèria, la salmonel·la, l’e-coli... Aquest aliment, tant si és càrnic com vegetal passa per un tractament industrial, i processos de control de qualitat. Aquests processos es duen a terme per tal d’evitar la contaminació del producte, en cas d’infecció se li hauria d’aplicar la tècnica del PCR, utilitzada per a la detecció de malalties, que implicaria un cost i una pèrdua de temps per part de l’empresa, ja que aquest control té una durada mínima de 4 dies com a mínim. Les empreses han optat per la prevenció d’aquests riscos, mitjançant les tècniques APPCC. Per tal de minimitzar-los durant el procés estableixen unes rutines molt estrictes a cada punt crític.  Ho hem pogut comprovar en totes les empreses visitades, Collverd, Noel... Alguns exemples podrien ser: mantenir les instal·lacions en bones condicions, portar a terme controls de l’aigua, mantenir les obertures segellades...
Com a conseqüència el producte el trobem en perfectes condicions en el punt de venta directa ja que en els mercats, les fires ambulants se segueixen unes normatives establertes pels ajuntaments. Des del moment de la nostra adquisició fins al seu consum, si no és immediat, trobem uns factors que són la temperatura i el temps que podrien afectar l’estat final del producte.  
Degut a l’actual conscienciació i tendència al reciclatge, quan anem a comprar en punts de venda ambulant, els aliments els col·loquem tots al mateix cistell i amb menys embolcalls, i poden patir una contaminació per contacte. Aquesta és provocada perquè hi ha molts aliments que anteriorment han estat en contacte amb l’aigua que és un dels factors de risc principals.
Per evitar-ho, la nostra proposta consisteix en produir un embolcall que sigui reciclable i que contingui una fina pel·lícula d’un producte natural per la part interior d’aquest. Això ens permetria inhibir els desenvolupament dels microorganismes. Aquest producte hauria de ser eficient per mantenir la traçabilitat del producte, tenint en compte els factors temps i temperatura.

Ens hem centrat en aquest àmbit perquè mirant el nostre dia a dia i és el punt on nosaltres creiem que poder incidir.

Vam contactar amb un professional que treballa en els sectors dels envasos, Daniel Fernández, per tal d'explicar-li la nostre proposta, i ens va proporcionar tota la informació que ell disposava sobre el nostre tema:  http://www.eic.cat/gfe/docs/4582.pdf

Febrer

Finalment, per acabar de concretar el nostre projecte científic, vam anar a visitar l'empresa Garcia de Pou i els hi vam fer unes preguntes.

Empresa Garcia de Pou
El 17 de febrer van venir les families de tots nosaltres a l'institut. Els hi vam presentar la nostra proposta per tal que ens podessin dir si tot quedava clar o hi faltava alguna cosa. 

Presentación a las familias 
El 20 de febrer vam anar a la Roda de prensa de la First Lego League al Parc Científic i Tecnològic com a convidats per haver guanyat l'any passat. Ens ho vam passar molt bé!

Rueda de prensa al Parque Cienífico y Tecnológico